ISRAEL, anys 70

El projecte Rossinyol troba les seves arrels a Israel a mitjans dels anys setanta. Un grup d’estudiants de l’Institut de Ciència Weizmann va posar en marxa aquest programa dirigit a nens i nenes; entorns necessitats anomenat  Perach Project, i es portava a terme amb alumnat universitari que actuaven com els seus mentors, per ajudar a nens i nenes amb necessitats socials.

En la mateixa línia, a la dècada dels 90, la Universitat de Malmö (Suècia) va adaptar el projecte a les característiques de la ciutat. U52% de la població és d’origen estranger i es plantegen problemes d’integració, desigualtat i exclusió.

Es crea Näktergalen Program i posen en contacte alumnat universitari amb nenes i nens immigrants. En la mateixa línia, a la dècada dels noranta, la Universitat de Malmö (Suècia) va adaptar el projecte a les característiques de la ciutat. Un 52% de la població és d’origen estranger i es plantegen problemes d’integració, desigualtat i exclusió.

El programa Näktergalen («Rossinyol» és Nightingale en anglès) es va implantar en aquesta ciutat el 1998 amb la voluntat d’establir relació i diàleg entre estudiants de la Universitat i alumnat de primària, majoritàriament immigrants. El rossinyol és la mascota de Malmö i simbolitza «un ocell petit que canta meravellosament quan se sent segur».

Més de 2.500 persones han participat en el projecte i s’ha expandit a la resta d’Europa.
En aquest moment, participen en el projecte Europeu Nightingale universitats i escoles de tota Europa. Els socis europeus s’han unit a la Xarxa de Mentors Nightingale.

La xarxa de mentors Nightingale nightingalementoring.org agrupa les universitats i organitzacions de diferent països, que es reuneixen un cop l’any. Aquí podeu consultar la xarxa europea de projectes rossinyol, i l’últim congrés internacional, el de 2017, es va celebrar a Barcelona nightingalementoring.org

A Catalunya la Universitat de Girona http://www.projecterossinyol.org/ va ser pionera en posar en marxa el projecte fa més de 10 anys, i posteriorment es va replicar en Barcelona de la mà de Servei Solidari http://serveisolidari.org/

Actualment es desenvolupa el projecte a molts països europeus, a Catalunya i Espanya: La Universitat de Navarra https://www.unavarra.es/unidadaccionsocial/programa-incorporate Sos Racismo a Guipúscoa http://mentoriasocial.org